U Splitu otvoren Tehnološki park Dračevac, najveći tehnološki park u Hrvatskoj

Bez autora
Jul 24 2024

U Splitu je danas otvoren Tehnološki park Dračevac, najveći tehnološki park u Hrvatskoj.

Vrijednost projekta je oko 35 milijuna eura, od čega grad Split daje 18,5 milijuna, ostalo su nepovratna europska sredstva.

U tom parku na 17.500 četvornih metara nalaze se uredski prostori za poduzetnike, konferencijski centar s četiri dvorane, dvorane za sastanke, Smart City i 3D laboratorij te prateći sadržaji, od kafića i restorana do fitnes centra, trgovine i dječjeg vrtića.

Impozantna zgrada tehnološkog parka uskoro će biti dom za stotine novih poduzetnika, nositelja tehnološkog napretka, izvijestila je Ivana Šilović za Dnevnik HTV-a.

Sadržavat će urede za male i srednje poduzetnike, ali i poduzetnike koji tek počinju svoj posao. To će se dogoditi u listopadu ove godine, kada prođe javni natječaj za sve one koji su aplicirali da njihovo radno mjesto bude u tehnološkom parku. 

U tehnološkom parku će dobiti svu poslovnu logistiku, ali i određenu logistiku u društvenom životu - tu će biti i restorani i ugostiteljski objekti, mjesta za rekreaciju i dječji vrtić. 

Mislilo se i na one obitelji koje se cijele bave poslovanjem, odnosno u privatnom su sektoru. 

Danas su gosti istaknuli da je ovaj projekt zalog za budućnost, ali i magnet za mlade poduzetnike iz cijelog svijeta. Projekt je započeo 2018. kada je Vlada Republike Hrvatske, zemljište na kojem se nalazila vojarna Dračevac darovala Gradu Splitu, a projekt je realiziran tijekom mandat dva gradonačelnika, Krstulovića Opare i Ivice Puljka.

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak ustvrdio je da Tehnološki park predstavlja novo poglavlje u razvoju Splita.

- Danas je jedan od najvažnijih događaja u novijoj povijesti našeg grada, kada otvorimo Tehnološki park, najveći, najmodernijih park za visoke tehnologije, ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijelom ovom području. To je zalog za budućnost grada i zahvaljujem svim onima koji su sudjelovali u koncepciji, projektiranju i izgradnji Tehnološkog parka. Zahvaljujem isto tako i Vlade Republike Hrvatske i premijeru što je prihvatio naš poziv da dođe danas u Split i da s nama podijeli radost ovog velikog dana, rekao je Puljak.

- Vjerujem da će ovaj projekt izmijeniti Split u pogledu naše zajedničke ambicije, da grad postane, uz činjenicu da je kulturno, i znanstveno, sveučilišno, turističko, prometno, sportsko središte i veliki tehnološki hub Hrvatske upravo ovdje u središtu naše mediteranske orijentacije, poručio je premijer Andrej Plenković.

Projekt razvoja Tehnološkog parka Split realizirat će se kroz nekoliko faza, sukladno iskazanom interesu korisnika, a sad je dovršena prva faza tog inovacijskog huba - ulaganje u centralnu zgradu za čije su sufinanciranje sredstva osigurana kroz ITU mehanizam Urbane aglomeracije Split. Od 24. srpnja do 23. kolovoza ove godine održat će se Dani otvorenih vrata za poduzetnike koji žele postati korisnici Tehnološkog parka Split, kako bi se mogli bolje upoznati s mogućnostima i sadržajima u sklopu parka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik